CİDELİLER
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

CİDELİLER

SÖZDE DEĞİL ÖZDE DOSTLUK CİDELİLERİN BULUŞMA NOKTASI
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ASİCİDELİ
Admin
ASİCİDELİ


Mesaj Sayısı : 1271
Kayıt tarihi : 18/06/08
Yaş : 53
Nerden : KADIKÖY

NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR Empty
MesajKonu: NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR   NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR I_icon_minitimeÇarş. Kas. 25, 2009 5:43 pm

Hüsnü ARSLAN
Nerede O Eski Bayramlar!
<table width=560><tr><td class=TEXT1 style="PADDING-RIGHT: 10px" colSpan=2>Bayram geldiğinde en çok duyduğumuz söz, “Nerede o eski bayramlar?” dır. Gün geçtikçe değişen yaşam tarzımız karşısında, duyulan bu özlemin gereğini herkes kendine göre değerlendirir, ama eski bayramların farklı olduğu bilinen bir gerçektir. Bende epeyce eskimiş biri olduğumdan ve eski yeni farkını daha iyi duyduğumu zannederek bayamı anlatmak istiyorum.

Aradaki farkı önce köyler ile kentler farkı olarak görüyorum. Zaten bu fark, bildim bileli vardı. Şehirlerde doğup büyüyenler bu farkı yeterince anlayamazlar. Toplumsal olayların tam anlaşılması için yaşamak gerekir. Hayatmın ilk 15 yılını köyde geçirmiş, sonrasını kentlerde kalmış olduğum için bu farkı hep hissetmiş ve görmüşümdür.

Özellikle Kastamonumuzun köylerinde ve ilçelerinde dini bayramlar çok şey yitirmeden devam etmektedir. Benim yetiştiğim Şenpazarda köyler, küçük ölçekli mahallelerden oluşur. Bayram geldiğinde, her mahallenin bayramı ayrı günlerde yapılarak, baştan sona tüm bayram tamamlanır. Eğer bayram gün sayısı mahalle sayısından az ise biribirine en yakın mahalleler birleşerek o günükü bayramı yaparlar.

Köylerdeki bayramlarda, misafir erkekler mahallenin köy odasında toplanılar. Ev sahibi erkekler, hazılanmış yemekleri alıp köy odasına götürür, misafirlerin oturabileceği kadar sofra kurularak servislerini yaparlar. Yemekler yenir vakit geldiğinde namazlarını kılarlar, konuşup eylenerek hoş vakit geçirirler. Hanımlar ise, kafileler halinde mahallede bulunan her eve uğrayarak vede, her evde oturup yemek yiyerek o günkü bayramı tamamlarlar.

Bayramlarda bu uygulamalrın devam etmesi bir gelenek halindedir. Hanımlar ve erkekler, bayramlara katılmaya özen gösterirler. Amaç, sedece yemek, içmek, hoş vakit geçirmek değil, biribirlerine hatır bırakmamak, sevgi ve saygı göstermektir. Bayram günleri tüm sıkıntılarını unutan insanların doğallık ve içtenlikle güleryüzlü olmaları, düşüncemdeki canlılığını hep korumaktadır.

Kentlerdeki bayrama gelince: Köylerden kentlere göçmüş olanlar, genelde gelir düzeyleri daha düşüktür. Bayramda ulaşabildikleri akraba ve hemşerilerini ziyaret ederek örf ve adetlerini devam ettirmeye uğraşırlar. Fakat, gittikçe artan kentlerin nüfusu, yerleşim yerlerinin mesafelerini artırmış, dolayısı ile ulaşım zorlaşmıştır.

Gelir düzeyi iyice olan kentiler, bayramı fırsat bilerek kafalarını dinlendirmeye giderler. Gidemeyenler ise, yakınlarındaki akraba, dost ve komşu ziyaretleri yapsalarda, zaman geçtikçe bu tür ziyaretlerin yoğunluğu azalmaktadır. Hele sürekli artan apartman ortamındaki yaşam, kapı karşı komşunu tanımaktan uzaklaşmaya neden olmaktadır.

Ülkemizde1950 li yıllarda nüfusun %30 u, şimdi ise, %70 hatta 80’i kentlerde yaşamaktadır. Köyü tanıyıpta kentlerdeki değişimlere kendini yabancı görenler, ister istemez nerede o eski bayramlar özlemini dile getirirler. Aslında şehirlere göçenlerin yanında, kökenlerinin şehirden olduğunu söyleyenler dahi, kentlerin bu günkü düzeninden şikayetçidir ve onlarda eski bayramlarn böyle olmadığını söylemektedirler.

Zaman geçmiş olan olmuş, keşke özlediğimiz eski bayramlara dönebilsek, yada hala devam eden köylerimizdeki bayram ortamlarında birarada kalabilsek. Ben bu duygularla tüm akraba, dost, hemşeri ve okuyanlarımın bayramlarını kutluyorum. Büyüklerimi sayg ile, küçüklerimi de sevgi ile kucaklıyorum. </TD></TR>
<tr class=TEXT1 height=5><td style="PADDING-LEFT: 10px"></A></TD></TR></TABLE>
ALINTIDIR

KASTAMONUPOSTASI
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://cideliler.yetkinforum.com
 
NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
CİDELİLER :: KASTAMONUDAN HABERLER-
Buraya geçin: