CİDELİLER
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

CİDELİLER

SÖZDE DEĞİL ÖZDE DOSTLUK CİDELİLERİN BULUŞMA NOKTASI
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 BİR BAŞKADIR KASTAMONUM

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ASİCİDELİ
Admin
ASİCİDELİ


Mesaj Sayısı : 1271
Kayıt tarihi : 18/06/08
Yaş : 53
Nerden : KADIKÖY

BİR BAŞKADIR KASTAMONUM Empty
MesajKonu: BİR BAŞKADIR KASTAMONUM   BİR BAŞKADIR KASTAMONUM I_icon_minitimeÇarş. Ara. 23, 2009 5:54 pm

Gezgin / Ali Sözer

Bir başkadır Kastamonu...








<TABLE id=ctl00_cpMain_tblArticleDetail cellSpacing=0 cellPadding=0 width="93%" border=0>

<TR>
<td>
Her Kastamonu ziyaretimde ayrı bir heyecan kaplar içimi.Heyecanımın diğer sebebi ise burada kurduğum dostluklarve aynı dili konuştuğumuz güzel insanların oluşudur.

Merhaba, fotoğrafa gönül veren biri olarak ilk ciddi safarilerime başladığım il hangisi denince aklıma Kastamonu gelir hep. İstanbul’a olan yakınlığı ve fotoğrafik öğelerin bolca bulunduğu bir şehirdir burası.Muhteşem ormanları ve coğrafi yapısı, eski Osmanlı evleri ve sımsıcak insanları ile çok etkilendiğim illerin başında gelir Kastamonu. Her Kastamonu ziyaretimde ayrı bir heyecan kaplar içimi. Heyecanımın diğer sebebi ise burada kurduğum dostluklar ve aynı dili konuştuğumuz güzel insanların oluşudur. Kastamonu şapka ve kıyafet inkılaplarının yapıldığı il olması, Kurtuluş savaşındaki mücadelede çok önemli bir yer alması da ayrı bir değerdir benim için. Zengin kültürü, kestane balı, sarımsağı, balı, pirinci, helvası, pastırması, sucuğu, etli ekmeği, kuyu kebabı ve bir çok leziz yöresel yemeği ile bambaşkadır Kastamonu.</TD></TR>
<TR>
<td>

Kentsel Sit Alanları: Kastamonu geleneksel Türk Evi ve yakın dönem Osmanlı mimarisi özelliklerinin bulunduğu ender illerdendir. Kastamonu İl merkezi en büyük kentsel sit alanı olarak tescillidir. Toplam (564) adedi dini, kültürel, anıtsal ve sivil yapılardan (358) adedi bölgenin özelliklerini yansıtan Kastamonu Konakları ve Evleridir. Ayrıca Taşköprü, Küre, İnebolu, Araç ve Abana ilçeleri de kentsel sit kapsamına alınmış olup, eski mahalleleri ve yapıları ziyaretçilerde nostalji ve hayranlık uyandırmaktadır. İl genelinde toplam (1428) tescilli anıt ve yapısı ile büyük bir hazineye sahiptir.
Konumu ve Doğal Yapısı: Şehrin deniz seviyesinden yüksekliği 775m.dir. En yüksek noktası ise Çatalılgaz tepesi (2565m.) dır. Ilgaz ve Küre dağları ile kış mevsiminde çok iyi bir kış turizmi potansiyeli oluşturur. Yaşayan bir müze görünümündeki kentte tarihi esreler ve görülmesi gereken yerleri anlatmaya bu sayfalar yetmez. Kısaca baktığımızda; Kastamonu Arkeoloji Müzesi, Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi, 75. Yıl Cumhuriyet Evi, Şeyh Şaban – ı Veli (Hz Pir) Sergi Salonu, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi, Münire Medresesi El Sanatları.
Çarşısı: Kastamonu Kalesi, Zımbıllı Tepesi Höyüğü (Pompeiopolis), ****** ve Şehit ve Şerife Bacı Anıtı, ****** Anıtı, Şehitler Anıtı, Saat Kulesi, Kastamonu Kalesi, Ev Kaya Mezarı, Şehinşah Kaya Mezarı, İsmail Bey Hanı (Kurşunlu Han), Aşir Efendi Hanı, Yanık Hanı (Kendir Kapanı), Cem Sultan Hanı (Karanlık Bedesten), Deve Hanı, Hanönü İlçesi Hanı.
Turizm: Ilgaz dağı Milli parkı kış sporları merkeziİl kuzeyden Küre (İsfendiyar) Dağları, güneyden Ilgaz Dağı ile çevrelenmiş olduğundan, kış mevsiminde bol kar almaktadır. Gerek arazi özellikleri, gerek bol kar yağışı almasından dolayı kış turizmi için çok rağbet görmektedir.
Küre / Belören Tatil Köyü Kayak Merkezi: Tabii Özellikleri: Küre Dağlarının
güney cihetinde kurulu köyün çevresi tepelik durumda, ekim arazisi plato konumundadır. Çevresi çam ormanları ile kaplıdır. Köyde her mevsim yaşantı sürmektedir. Köy evleri yöresel mimari özellikleri taşımaktadır.
Deniz - kum - güneş: Kastamonu sadece kışları değil yaz aylarında da çok güzel kumsalları kıyı şeridi ile vazgeçilmez bir yerdir. Sahildeki ilçeler yaz boyunca eğlence ve aksiyona açıktır. İnebolu, Abana, Çatalzeytin, Cide, Doğanyurt kıyı şeridindeki ilçeleridir.Mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında İnebolu köy pazarı ve Bozkurt köy pazarı yöresel üretim peynir, yoğurt, teryağ, bal, sebze ve meyveler ile eşsizdir.Gündüz denize girip akşamları Abana’daki canlı müzik yapan cafe-barları ve deniz kenarındaki restoranları görmenizi tavsiye ederim. Yaz mevsiminin 2 ay sürdüğü sahil şeridinde gündüz ortalama sıcaklık seviyesi 24-28ºC olup deniz suyu sıcaklıkları ancak Temmuz ayı içerisinde girilebilecek seviyeye ulaşır. Yaşlı ve çocuklar için doğal klima seviyelerindeki bu güzel iklim sayesinde yaz aylarını sıkıntısız geçirmenizi sağlar.
</TD></TR>
<TR>
<td style="TEXT-ALIGN: center">
[url=https://cideliler.yetkin-forum.com/javascript:tb_show('', 'uploadedimages/article/xlarge/5007.jpg', null);]BİR BAŞKADIR KASTAMONUM 5007[/url]

</TD></TR>
<TR>
<td></TD></TR>
<TR>
<td style="TEXT-ALIGN: center">
[url=https://cideliler.yetkin-forum.com/javascript:tb_show('', 'uploadedimages/article/xlarge/5008.jpg', null);]BİR BAŞKADIR KASTAMONUM 5008[/url]

</TD></TR>
<TR>
<td>

Yapılabilen aktiviteler: Bisiklet Turları: Kastamonu İl Merkezi,Kastamonu–İnebolu Karayolu GüzergâhıAraç – Dereyayla Bölgesi (Dağ Bisikleti)
Olta Avcılığı: Abana, İnebolu, Çatalzeytin, Cide, Devrekani Beyler Barajı, Daday–Yumurtacı Göleti ile bütün akarsular ve derelerde olta balıkçılığı yapılabilmektedir.Dağ Yürüyüşü: Kastamonu Merkez–Ilgaz Dağı–Hacet Tepesi,Küre – Belören Köyü, Küre–Geriş–Karadonu–İpsine Tepesi–Ersizler Dere Hattı, Çatalzeytin–Yaralıgöz, Tosya–Berçin Köyü–Hacet Tepesi, Tosya– Çifter Köyü–Karakaya da gerçekleştirilebilmektedir. Kastamonu Merkez–Ballı Dağ, Kastamonu Merkez–Uzun Yazı, Kastamonu Merkez–Ilgaz Dağı, Kür–Belören Tatil Köyü, Küre–Ersizler Dere Mevkii, Tosya–Kösen Çayırı Yaylası Tosya, (Yeşilköy) Sekiler Yaylası, Tosya–Çukurhan Yaylası, Tosya–Dipsizgöl Yaylası, Çatalzeytin– Yaralıgöz,Araç–Dereyayla Bölgesinde yapılmaktadır
Atlı Doğa Yürüyüşü: Daday–Çömlekçiler Köyü; Türklük Oluğu Mevkii-Halaçoğlu Yaylası -Taşçılar Köyü hattı, Araç–Dere Yayla Bölgesi; Sıra Gömü- Gölcük–İkiornaz–Munay–Uğru-Kirazlı hattı, Araç–Puvalza–Yazıköy-Asar Kale Yolu hattı Daday–Araç İlçeleri arası orman yolu hattı en uygun güzergâhlardır.
Kaya Tırmanışı: Küre–İpsine Tepesi, Küre–Ersizler Dere Tepesi,Pınarbaşı–Murat Başı Köyü, Valla Kanyonu Tepesi.

Kamp .Karavan Turizmi: Kastamonu Merkez–Kadı Dağı, Kastamonu Merkez–Uzunyazı Kastamonu Merkez–Açıkmaslak, Araç–Dereyayla Bölgesi Cide–Doğanyurt–İnebolu–Abana-Bozkurt-Çatalzeytin sahilleri-Küre–Belören Tatil Köyü, Küre–Ayrancı Yaylası, Küre–Masruf Mevkiinde kamp kurulabilmektedir.
AvTurizmi: Taşköprü, Kaygunca–Bademci–Dereköy hattı Taşköprü, Dağbelören–Kirazcık– İmamoğlu–Alasökü–Şehirören bölgesiTaşköprü, Elekdağı–Oymaağaç–Sökü-Badem Bekdemir-Çambaşı–Paşa Gündoğdu Bölgesi, Cide–Başköy (Güren) bölgesi, İnebolu yaylaları–köyleri,Bozkurt yaylaları–köyleri sürek domuz avı, Çatalzeytin–köyleri sürek domuz avı, Devrekani–beyler barajı olta balık avcılığı, Daday–Yumurtacı Göleti olta balık avcılığı yapılmaktadır.Yamaç Paraşütü: Abana–Bahriyeliler Mevkii, Tosya–Ortalıca Beldesi, Bektaşlar Mahallesi Arası Araç–Boyalı Nahiyesi, Gülpü Dağı – Solucan Ovasa arası, Boyalı Vadisi, Küre–Belören Tatil KöyüSu Altı Dalış Turizmi: Cide–Gideros Koyu, Çatalzeytin–Ginolu Koyu ile sahil bandı.Rüzgar Sörfü: Karadeniz sahil bandında yer alan (Cide, Doğanyurt, İnebolu, Abana, Bozkurt Çatalzeytin) kesimlerinde Su Sörfü: Karadeniz sahil bandında yer alan (Cide, Doğanyurt, İnebolu, Abana, Bozkurt Çatalzeytin) kesimlerindeÇim Pateni–Çim Kayağı: Araç–Muanlar, Hatip ve Başköy Yaylaları ile yükselti ve eğimleri. Jeep Safari: Hanönü, Ormaniçi, Abana, Bağlık, Çayırak–Hacı Veli Mevkii hattıKüre, Bediroğlu–Batallar–Karagürgen–Küre hattı.Konaklama- LokantaŞehir merkezinde yeterli sayıda temiz ve bakımlı tesisler mevcuttur.Bazıları şöyledir:TURAŞ OTEL RESTAURANT, MÜTEVELLİ OTEL RESTAURANT, OSMANLI SARAYI RESTAURANT, Sinan Bey Konağı, SEVGİ MANTI SOFRASI, Deve HANI YÖRESEL . FRENKŞAH SULTAN SOFRASI, SUSAK BÖREK Yöresel Yiyecekler, Akçaabat Köfte Salonu, Huzur Restaurant.
Şenlikler–Festivaller: Abana deniz şenlikleri, Belören köyü kızak yarışmaları, Taşköprü sarımsak festivali, Pınarbaşı Suğla yayla şenlikleriUlaşım :İstanbul Kastamonu 530 kmAnkara Kastamonu 240 kmİzmir Kastamonu 824 kmKişisel önerilerim nerede ne yenir:İstanbul istikametinden geliyorsanız Karabük’e vardığınızda mutlaka Safranbolu’ya uğrayın zira 5 kilometre uzaklıktadır. Karabük çıkışı sonrası yaklaşık 10 dakikalık mesafedeki yolun sağındaki Çevrikköprü tesislerinde kuyu kebabı ,etli ekmek, içli pilav ve alabalık için mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.Ankara üzerinden geliyorsanız Ilgaz dağlarını aşacağınız için dağdaki Mountain Resort tesislerinde dinlenmenizi öneririm. Açık büfe kahvaltısı ve leziz yemekleri ile meşhurdur.Kastamonu’da etli ekmeği Hoşgör’de yemenizi öneririm ayrıca pastırmalı ekmeğin tadına mutlaka bakmalısınız.
</TD></TR>
<TR>
<td style="TEXT-ALIGN: center">
[url=https://cideliler.yetkin-forum.com/javascript:tb_show('', 'uploadedimages/article/xlarge/5025.jpg', null);]BİR BAŞKADIR KASTAMONUM 5025[/url]

</TD></TR>
<TR>
<td></TD></TR>
<TR>
<td style="TEXT-ALIGN: center">
[url=https://cideliler.yetkin-forum.com/javascript:tb_show('', 'uploadedimages/article/xlarge/5026.jpg', null);]BİR BAŞKADIR KASTAMONUM 5026[/url]

</TD></TR>
<TR>
<td>

Kasaplar çarşısında tarihi Kastamonu dönerini mutlaka deneyin.Kastamonu çarşıdaki Devehanı otantik-yöresel yemeklerinden mutlaka tadının.Kuyu kebabının en iyi yapıldığı yer Taşköprüdür.Daday’da etli ekmek için Memişin salonu en iyisidir. İnebolu'da tarihi dönercide mutlaka döner tavsiye ederim, ayrıca güveci çok lezzetlidir. Pınarbaşı’nda Paşa konağında nefis yemekler tadabilirsiniz. Şelale kısmındaki bungolovlarda konaklayabilirsiniz. Abana’da bazlamaç-etli ekmek–pide yazın çokça bulunur.
Nereden ne alınır: Pınarbaşı’nda bez bebekÇatalzeytin’de fındık şekeri Tosyada’dan pirinç Taşköprü’den sarımsakDaday’da el işi dokumalar,masa –sehpa örtüleri. Kastamonu’dan Pastırma, sucuk, ekmek, tulum peyniri, çekme
helva..Hemen bütün ilçelerdeki pazarlarda yöresel olarak hazırlanmış tereyağı, peynir, bal, süzme yoğurt ve oraya ait üretilen sebze –meyve bulunur.

Fotoğrafçılara öneriler: Kastamonu insanı büyük çoğunlukla fotoğraf çeken kişiye kötü yaklaşmaz.İzin istendiği taktirde genellikle yardımcı olur.Biraz sohbet sonrası sizi evlerine davet edip ‘Allah ne verdiyse’ önünüze koyarlarsa şaşırmayın. Yöre insanı çok misafirperverdir ve turist severler.Mutlaka köy kahvelerine girin oradaki genç-yaşlı ve dedelerle sohbet edin.Yedek pilinizi ve hafıza kartınızı günlük en az 500-600 çekim için kontrol edin zira enfes manzaralar ve yaşamdan kareler gördüğünüzde eliniz deklanşörden düşmeyecek.Kastamonu safarisini düşünürken şehri ikiye ayırıp değerlendirmekte fayda var.
Kastamonu’nun içi ve ilçeleri: Kastamonu içindeki eski mimari ve yerleşim bir günü alacak bollukta. Diğer ilçeler ise en az 2 gün içinde gezilebilir. Sahile inildiğinde güneş 3 den sonra etkisini yitireceğinden erken yola çıkmak gerekir. Yöresel kıyafetler ve otantik giysiler içindeki birçok yerleşim bölgesinde ve özellikle Şenpazar istikametinde bolca görülür. Gelecek sefere başka bir yörede görüşmek üzere..

</TD></TR>
<TR>
<td style="TEXT-ALIGN: center">
[url=https://cideliler.yetkin-forum.com/javascript:tb_show('', 'uploadedimages/article/xlarge/5023.jpg', null);]BİR BAŞKADIR KASTAMONUM 5023[/url]

</TD></TR>
<TR>
<td></TD></TR>
<TR>
<td style="TEXT-ALIGN: center">
[url=https://cideliler.yetkin-forum.com/javascript:tb_show('', 'uploadedimages/article/xlarge/5024.jpg', null);]BİR BAŞKADIR KASTAMONUM 5024[/url]</TD></TR></TABLE>

ALINTIDIR
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://cideliler.yetkinforum.com
 
BİR BAŞKADIR KASTAMONUM
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
CİDELİLER :: KASTAMONU İLE İLGİLİ HERŞEY :: KASTAMONU VE İLÇELERİNİN TANITIMLARI VE RESİMLERİ-
Buraya geçin: