CİDELİLER
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

CİDELİLER

SÖZDE DEĞİL ÖZDE DOSTLUK CİDELİLERİN BULUŞMA NOKTASI
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 DENİZ VE ORMAN CENNETİ ILGAZIN CİDESİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ASİCİDELİ
Admin
ASİCİDELİ


Mesaj Sayısı : 1271
Kayıt tarihi : 18/06/08
Yaş : 53
Nerden : KADIKÖY

DENİZ VE ORMAN CENNETİ ILGAZIN CİDESİ Empty
MesajKonu: DENİZ VE ORMAN CENNETİ ILGAZIN CİDESİ   DENİZ VE ORMAN CENNETİ ILGAZIN CİDESİ I_icon_minitimePerş. Tem. 10, 2008 10:58 am

Deniz ve Orman Cenneti Ilgaz`ın Cidesi
DENİZ VE ORMAN CENNETİ ILGAZIN CİDESİ Gideros1Hababam Sınıfı, Sarı Yazma, Yıldız Karayel, şiirleri ve soyadıyla kenti yazın tarihine, sonsuzluğa taşıyan “Koca Çınar, Rıfat Ilgaz”ın Cide’si.
.. Ünlü yazar Rıfat Ilgaz Cide’den şöyle bahseder. ‘’Cide, doğduğum eşsiz, benzersiz memleket... Ne iyi etmiş de anam beni bu cana yakın memlekette doğurmuş! Her şeyimi yitirdiğim günlerde Cide’nin, belleğimin duvarlarına yansıyan görünümleriyle dirilir, yaşama gücümü tazelerdim.” Ilgaz’ın Cidesi’nde 11-12 Temmuz arası 13.Cide Rıfat Ilgaz Sarıyazma Kültür ve Sanat Festivali düzenlenecek.

Ilgaz’ın Cide’si

Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Kastamonu’ya bağlı bir ilçe olan Cide, kuzeyinde Karadeniz, kuzeydoğusunda Doğanyurt, doğusunda Şenpazar, güneyinde Azdavay ve Pınarbaşı ilçeleri, batısında Bartın’a bağlı Kurucaşile ilçesi ile çevrilidir. Cide’nin ovalık alanları oldukça sınırlı. Toprakları çok sayıda çay ve şırıl şırıl akan derelerle bölünmüş.

İlçenin güney ve güneydoğusunda Küre Dağları‘nın uzantıları yer alıyor. Kuzeyde kıyıya yakın kesimlerde kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan Kestane Dağı bulunuyor. Bu dağların üzerleri zengin bir orman örtüsü ile kaplı. Zeytinlik Tepe, Kaleburnu Tepesi, Halla Tepesi, Karakaya Tepesi, Kemrelik Tepesi ilçenin belli başlı yükseltileri. İlçenin en önemli akarsuyu Devrekâni Çayı kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda akıyor. Bu çay ilçe topraklarını geçerek Karadeniz’e ulaşıyor. İlçenin diğer akarsuları Aydos Çayı ve Fakaz Çayı. Kastamonu’ya

148 kilometre uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 939 kilometrekare olup, 22 bin 481’dir. İlçede Karadeniz iklimi hakim. İlçenin ekonomisi, tarım, hayvancılık, ormancılık ve balıkçılığa dayalı. Tahıl üretiminin dışında genellikle bağcılık, meyvecilik, sebzecilik yapılmakta. Küçük tekne yapımcılığı geçim kaynaklarının başlıcası. Ayrıca ilçedeki torna tezgâhlarında tahta kaşık üretimi yöredeki çok sert şimşir ağacından yapılmaktadır.

Cide’nin ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmiyor. Ancak Homeros’un İlyada isimli eserinde Cide’nin ismi geçmektedir. 85 köyden oluşan Cide, İstanbul’a 5 yüz 13 kilometre uzaklıkta. Cide’de Kytoron ve Aigialos isimli iki antik kent var. Cide’nin 12 kilometre batısında, Kurucaşile’nin 15 kilometre doğusunda bulunan Kytoron, kapalı bir liman kenti.

Ortaçağ Kalesi yıkıntısı dışında kentten herhangi bir kalıntı günümüze gelememiş. Cide’nin 17 kilometre doğusundaki Aigialos kenti, Aydos Köyü, Aydos Çayı‘nın ağzındaki vadide, kıyıdan ve dolayısıyla çayın ağzından içeriye doğru yayılmıştır. Romalılar ve Bizanslılar Cide’de hüküm sürmüşlerdir. Nitekim, Cide’de Callade Cide, Y.Domma ve Caracolla adlarına kesilen paralar ve Roma dönemi kale kalıntıları bunu kanıtlıyor.

Güble ve Gilivri arasında Çoban Kalesi Romalılar döneminde yapılmış, Osmanlılar döneminde de onarılmıştır. Timle Kalesi ve Gazallı Kalesi Bizans dönemine ait. Okçu Kalesi’nin ise tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmiyor. İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Roma ve Bizans dönemine ait kale kalıntıları, Türk sivil mimari örneklerinden Rıfat Ilgaz Evi bulunuyor.

Ünlü Gideros

Cide’ye gidip de Rıfat Ilgaz için yapılan müzeyi gezmeden dönmek olmaz. Ilgaz için yapılan müzenin yanı sıra Cide’nin tepesinde olan ve tüm Karadeniz’in manzarasını izleyebileceğiniz

“Gideros” a kesinlikle gidip bir balık ve yanında yapılan o muhteşem salatasını Karadeniz’i seyrederek yemelisiniz. Deniz seviyesinden hemen hemen 100 metre yüksekliği olan doğal bir tepe üstüne kurulmuş olan Bizans dönemine ait Timle Kalesi’ni de gezmeden olmaz. Cide’nin Köseli köyünde bir burun üzerinde kurulmuş Gazallı Kalesi’ni ve Okçular köyünde bulunan Okçu Kalesi’ni de görmelisiniz.

Karadeniz’in en büyük sahiline sahip Cide İlçesi’ni gezip gördükten sonra dönüş yoluna geçerken, Cide’nin ünlü el yapımı “Sarı Yazmasını“ ve “Cevizli helvası”nı da almayı unutmayın. Cide’de konaklayıp yemek yiyeceğiniz yerler; Yalı Otel (0.366. 866 20 87), Cide Resort (0. 366. 866 20 52), Alkan Otel (0. 366. 866 31 43), Uygulama Oteli (0. 366 866 35 25), Cide Belediye Tesisleri (0. 366 866 35 13), Kumluca Pansiyon (0. 366 871 81 14).

Günbatımı Balık Restorant.(0. 366 871 82 77-866 34 21), Aydınoğlu Ev Yapımı Yemek (0. 366. 866 22 73), Rıhtım Restoran (0. 366 866 17 17), Yalı Restoran (0.366. 866 20 87).
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://cideliler.yetkinforum.com
 
DENİZ VE ORMAN CENNETİ ILGAZIN CİDESİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» RIFAT ILGAZIN HAYATI

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
CİDELİLER :: CİDE İLE İLGİLİ HERŞEY :: CİDEDEN HABERLER-
Buraya geçin: