CİDELİLER
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

CİDELİLER

SÖZDE DEĞİL ÖZDE DOSTLUK CİDELİLERİN BULUŞMA NOKTASI
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 ZORDUR HORMA YI GEÇMEK

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ASİCİDELİ
Admin
ASİCİDELİ


Mesaj Sayısı : 1271
Kayıt tarihi : 18/06/08
Yaş : 53
Nerden : KADIKÖY

ZORDUR HORMA YI GEÇMEK Empty
MesajKonu: ZORDUR HORMA YI GEÇMEK   ZORDUR HORMA YI GEÇMEK I_icon_minitimePtsi Ağus. 18, 2008 2:51 pm

Zordur Horma`yı geçmek
ZORDUR HORMA YI GEÇMEK 2008_074_07Horma Türkiye’de geçişi zor olan kanyonlardan biridir. Zorluk, çok kısa bir mesafede çok fazla ip inişinin olmasından kaynaklanıyor. Bir ve ikinci kilometreler arasında toplam yedi tane ip inişi yapılması gerekiyor. Kanyonun üst kısımlarına yağan yağmur, aşağılarda ani sellere dönüşebiliyor.

Hazırlayan: Levent Zihnioğlu

Fotoğraflı haber için www.castamon.com









Horma kanyonu, bir grup iş adamından oluşan dağcı ekibinin kaybolması sonucunda Türkiye gündemine kısa süreli de olsa taşındı. Toplam 6 saat içinde 4 kilometrelik kanyonu yerel rehber eşliğinde geçmeyi planlayan grup, kaybolduktan 47 sonra AKUT ve jandarma’nın katıldığı kurtarma çalışmalarının sonucunda kanyondan çıkarılabildi.
Sadece 4 kilometre olan kanyon geçişini zor kılan etkenler nelerdi? Diğer bir deyişle kanyon geçişini deneyen grubun başına gelenler bir tesadüf müydü?
Bu soruların cevabını kaybolma olayından bir hafta sonra kanyon geçişini gerçekleştiren ve kanyon geçişleri konusunda deneyimli bir ekibin, Kanyon ve Doğa Sporları Araştırma Derneğinin çalışmalarından açık bir şekilde öğreniyoruz.
“Horma kanyonu Türkiye kanyonları içinde zorluk derecesi ve riski en yüksek olan kanyonlardan biridir. “
Bu sözler Kanyon ve Doğa Sporları Araştırma Derneğinin Horma kanyon geçişini tamamlayan, ekibinin üyelerinden İbrahim Demirkıran’a ait.
Kanyon ve Doğa Sporları Araştırma Derneğini Başkanı Yılmaz Ece ile Horma kanyonu üzerine yaptığımız sohbet hemen burnumuzun dibinde, Pınarbaşı’nda bulunan Horma kanyonu hakkında çok daha fazla bilgiye sahip olmamızı sağladı. Aslında çoğu teknik olan bu bilgiler bir kaç hafta öncesine kadar bilinmiyordu.

Dernek aktiviteleri ve 2008 etkinlik planı içinde Horma Kanyon geçişinin olmadığını söyleyen Ece, “iş adamlarının kanyon’da kaybolmalarının ardından ilgi odağı haline gelen Horma kanyon geçişinde başka tehlike yaşanmaması için bir an önce kanyon haritasının çıkarılmasını ve kanyon geçişi hakkında gerekli teknik bilgiyi hazırlamak üzere hızla ve yüksek bir koordinasyonla kanyon geçişini tamamladıklarını söyledi.“ Horma geçişini Dernek için önemli kılan etkenlerden biri, bu kanyonun daha önce haritalandırılmamış ve teknik raporunun çıkarılmamış olmasıydı.
Kanyonlar ve kanyon geçişleri çok fazla bilinmeyen bir doğa sporunun ilgi konusu. Spor olmasına spor ama, bir çok zorlu sporun karmasını bir arada barındıran zorlu bir spor. Dağcılık, rafting, dalış gibi dayanıklılık gerektiren spor dalları, geçiş yapılacak kanyona göre gereklilik gösterebiliyor. Bazı kanyonlarda sadece dağcılık eğitimi yeterli olurken, Horma kanyonunda sadece tırmanma eğitimi ve becerisi yeterli olmuyor. Zira iple inişlerin hemen hepsi kaya üstüne değil, direk suya yapılmak durumunda. Hem de buz gibi suya.
Uzaktan bakan bizler için, “altı üstü dört kilometre, ne var bunda”, gibi bir çayboyu yürüşünü çağrıştıran keyfi bir algılar zinciri, Yılmaz Ece’nin anlattıklarını dinledikten sonra yerli yerine oturmaya devam ediyordu.

Yılmaz Ece’nin açıklamaları, kanyonu tam olarak ne şekilde konumlandırmamız gerektiğini şöyle anlatıyordu.
Bu inişlerinin tamamı derin suya yapılıyor ki Horma`yı Horma yapan da bu zaten. Oysa ki Antalya Serik’te bulunan Tazı kanyonunda veya diğer kanyonlarda ip inişleri genelde kayaya yapılır. Derin su inişlerinin tehlikeli yanı, doğrudan buz gibi suya inip oradan karaya ulaşma aşamasıdır. Çünkü derin su havuzlarında mutlaka şelaler, akıntı ve girdap olur. Bu da su inişlerini normal inişlere göre iki kat zorlaştırır. Kanyonda kampın mutlaka sudan 15-20 metre yukarı kurulması gerekiyor, bu da bazen kamp yerini bulmayı biraz olsun geciktirebiliyor. Kanyonun üst kısımlarında yağan yağmur, aşağılarda ani sellere dönüşebiliyor ve bu da kamp için fazlasıyla tehlike yaratıyor. Horma kısa olmasına rağmen son 1.km si zor, ama bir o kadar da keyifli bir kanyon olarak biliniyor.

Kanyon geçişini diğer sporlardan farklı kılan en önemli özelliğin, bir kanyona girildiğinde geri dönmek yada yarıda bırakmanın olası olmayışı. Ekip, mutlaka kanyonun sonundan çıkmak zorunda. O nedenle harita ve rota bilgisi olmadan bir kanyona girmek son derece tehlikeli ve bu nedenle böyle bir geçişin de mutlaka uzman bir ekip tarafından yapılması gerekiyor.



Yılmaz Ece, daha çok insanın Horma’ya gideceğini ve mahsur kalabileceğini düşündüklerini belirterek bir an önce Horma’da bir harita çalışmasını yapılmasına karar verdiklerini belirtiyordu. Pınarbaşı Kaymakamlığı ve Jandarma birliği daha önce bu kanyondan geçenler olduğunu söylemişti, ancak internet veya başka kaynaklarda Horma ile ilgili bir bilgiye rastlanmamıştı. Daha sonra, geçiş sırasında yapılan çalışmalarla Horma’nın haritalandrılmasını ve teknik raporunun hazırlanmasını sağlanmış oldu. Kanyon çıkışında da Jandarma ve Kaymakamlığa bilgi ve liste vererek, bundan sonra yeterli teknik donanımı olmayan ekiplerin Horma’ya girişine izin verilmemesi konusunda uyarıda bulunuldu. Jandarma’nın, ekiplerin kanyona girmesine engel olma yetkisi bulunmamasına rağmen en azından tavsiye kararında bulunarak Kaymakamlığın izninin yeniden değerlendirilmesi sağlanabiliyor.



İsteyenler, Horma dahil birçok kanyonun teknik bilgisine Trekist-KAD’ın internet sitesinden erişebilir, gerçek harita ve koordinatlarına da derneğe müracaat ederek ulaşabilir. Elbette ki zamanla eklenecek çok bilgi olduğu konusunda herkes hemfikir, henüz yolun başında olmanın bilinci ise daha fazla çalışmayı gerektiriyor.



Ülkemizin kanyonlar açısından çok zengin olduğunu belirten Ece, kanyon çalışmalarını kendi imkanlarıya yaptıklarını belirterek, bir kanyoning eğitimi standardı oluşturmak için de çalışmalarının sürdüğü hakkında bilgi verdi. Önce dağcılık eğitimi alınması, üzerine de kanyoning eğitimi konulması gerekiyor.



Şu an için en büyük zorluklarının sponsor konusu olduğunu ifade eden Ece, bu sporda ip, kuru çanta gibi bir çok malzemeyi tek sefer kullandıklarını belirterek maliyetlerinin şimdiye kadar kendileri ve dernek üyelerinin sağladıkları olanaklar sayesinde karşılandığını belirtmekte ve konunun ülkemiz açısından önemini bir kez daha vurgulamaktadır.



Teknik özellikleriyle Horma

Horma’ya, Gerede, Karabük, Safranbolu, Eflani, Pınarbaşı yoluyla ulaşılıyor.

Başlangıç rakımı 640 metre.

Başlangıç koordinatları 41 38 1.06 N 33 8 33.91 E.

Uzunluğu 3.250 metre.

Çıkış rakımı 440 metre.

Geçiş süresi 2 gün.

Kanyonda yedi ip inişi yapılıyor.

Birinci ip inişi 5,15 metrede suya.

İkici ip inişi 8 metreden suya.

Üçüncü ip inişi 7,5 metreden suya.

Dördüncü ip inişi 10,48 metreden suya ve 2,5O yatay makaralı geçiş.

Beşinci ip inişi 9,86 metreden suya.

Altıncı ip inişi 21,70 metreden suya.

Yedinci ip inişi 15,67 metreden suya.

Tüm ip inişleri derin suya yapılıyor.

İp iniş mesafeleri ve iniş konumları, Trekist-KAD’ın internet sitesindeki kanyon haritasında belirtiliyor
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://cideliler.yetkinforum.com
 
ZORDUR HORMA YI GEÇMEK
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
CİDELİLER :: KASTAMONU İLE İLGİLİ HERŞEY :: KASTAMONU VE İLÇELERİNİN TANITIMLARI VE RESİMLERİ-
Buraya geçin: