CİDELİLER
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

CİDELİLER

SÖZDE DEĞİL ÖZDE DOSTLUK CİDELİLERİN BULUŞMA NOKTASI
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 BUNLARI UNUTMAYIN

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
ASİCİDELİ
Admin
ASİCİDELİ


Mesaj Sayısı : 1271
Kayıt tarihi : 18/06/08
Yaş : 53
Nerden : KADIKÖY

BUNLARI UNUTMAYIN Empty
MesajKonu: BUNLARI UNUTMAYIN   BUNLARI UNUTMAYIN I_icon_minitimeSalı Eyl. 23, 2008 10:30 am

Binay ERTAN
Hayatın Yardıma Muhtaç Zamanları, İLKYARDIM
<table width=560><tr><td class=TEXT1 style="PADDING-RIGHT: 10px" colSpan=2>
Hayat çoğu zaman ilklerini yaşatırken insana, öğretirken zorluklarını, sanırım huzur dolu ve sevecen zamanların yerini kaos ve endişe alabiliyor. İşte böyle zamanlarda bilgisizlikten doğan nice kayıplar can yakıyor. Yapılması gerekenler yerine her kafadan bir ses çıkarak hareket ediliyor ve hayat yardıma muhtaç kalakalıyor...



Yakınlarınızın, sevdiklerinizin, sokaktan geçen yabancı bir insanın hatta kendinizin bir gün ilkyardıma gereksinim duyabileceği endişesi yerine bilgili bir şekilde müdahale edebilmeniz için, hayata biraz daha bilinçli yaklaşabilmemiz için ilkyardımın en önemli şıklarını sıralamak istedim.



Solunum yolu tıkanmalarında ;

Öncelikle tıkanmanın kısmi mi yoksa tam tıkanmamı olduğu anlaşılmalıdır. Kısmi tıkanmalarda kişi zorlukla da olsa nefes alabilir. Bu durumda kişiye dokunulmaz, kuvvetlice öksürülmesi istenir. Tam tıkanmalarda hava girişi tamamen tıkanmıştır. Kişi nefes alamaz, morarmaya başlar. Yetişkin ya da çocuk farketmeksizin öncelikle kişi ayakta veya oturur pozisyona alınır. Sırtına , iki kürek kemiği arasına 5-6 kez kuvvetlice vurulur. Tıkanıklık geçmediyse, bir el yumruk yapılır. Baş parmağın çıkıntılı kısmı midenin üzerine, kaburgaların hemen altına gelecek şekilde yerleştirilir. Diğer el ile vücut arkadan sarılarak yumruk yapılan el kavranır. Kuvettlice arkaya ve yukarı doğru 5-6 kez bastırılır. (Heimlich Manevrası) cisim çıkarana kadar tekrar edilir. Müdahale işe yaramıyorsa mutlaka 112 den yardım istenmeli ya da en yakın tıbbi yardım merkezine başvurulmalıdır.



Baygınlık durumlarında;

Kişi bayıldığı zaman sırt üstü yatırılmalıdır. Ayakları 30 cm yukarı kaldırılır. Solunum yolu kontrol edilir. Kusma varsa mutlaka yan yatırılmalıdır. Eğer hastanın bilinci kapanmış ise nabzı ve solunumu normal ise Koma Pozisyonu aldırılır. (Hasta yan yatırılır. Yukarıda kalan kol ve bacağı yattığı yere doğru indirilir. Üstte kalan kolu yere indirildikten sonra kendine doğru çevrilerek yüzünün altına koyulur.)



Kanamalarda ;

Dış kanamalarda, öncelike kanama bölgesi yukarı kaldırılmalıdır. Kanama hafif ise temiz bir bezle bölgeye basınç uygulanmalıdır. Daha sonra sabun ve su ile yıkanmalıdır. Kol ve bacaklardaki kanamalar, bölgenin kalp hizasından yukarı kaldırılması ile daha kolay durdurulur. Eğer kanama daha ciddi ise kanlanmış bez kaldırılmadan üzerinden bandaj ile basınç kuvvetlendirilir. Hastanın bilinci sık sık kontrol edilerek, tıbbi yardım sağlanır.

İç kanamalarda , hastanın öncelikle bilinci ve solunumu kontrol edilir. Hasta sıcak tutularak, ayakları 30 cm yukarı kaldırılmalıdır. Hastaya ağızdan hiç bir şekilde yiyecek ve içecek verilmemelidir. Daha fazla iç yaranmaya sebep olmamak için hasta hareketsiz yatırılmalıdır. Hemen tıbbi yardım sağlanmalıdır.



Burun kanaması, genellikle kılcal ve burun için taşıyıcı damarların çatlaması, zarar görmesi sonucu oluşan bir kanamadır. Hemen baş öne doğru eğilir. Kişi oturtulur. Burun kanatları sıkıca tutularak sıkıştırılır. Yaklaşık 5 dakika bu işleme devam edilir. Kanama durmaz ise tıbbi yardım alınmalıdır.



Kulak kanaması, genellikle şiddetli ise kulak yolu zedelenmeleri dışında beyin kanamasının habercisi olabilmektedir. Ciddi kanamalarda, kulak yolu tıkanmayacak şekilde gazı bez ile kapatılmalıdır. Hasta kanayan kulak üzerine yatırılır ve hareket ettirilmez. Hemen tıbbi yardım çağırılmalıdır.



Yanıklarda ;

Kişi hala yanıyor pozisyonda ise öncelikle koşması engellenir. Üzeri battaniye gibi bir örtü ile örtülerek yuvarlanması sağlanmalıdır. Yanık bölge en az 20 dakika soğuk su altında tutulmalıdır. Yanık üzerindeki bütün giysiler ve takılar çıkarılır. Deri sabunlu su ile iyice temizlenir.

Yanık bölgesine hiç bir şekilde bandaj yapılamaz, bir madde sürülemez, su toplayan yerler patlatılamaz. Bölge hemen temiz bir bez ile örtülerek hasta sıcak tutulur. Ciddi yanıklarda bu işlemler sonrası hastaneye gidene kadar hastanın su kaybını engellemek için bol sıvı verilmelidir. (bir litre suya bir çay kaşığı tuz)

Elektirik yanıklarında, kişi elektrik akımından hemen yalıtkan bir madde ile uzaklaştırılmalıdır. Hasta hareketsiz tutulur ve hemen tıbbi yardım çağrılır.



Hayvan ısırıkları ya da böcek sokmalarında ;

Genellikle kedi ve köpek ısırıklarının yaşandığı toplumumuzda, öncelikle ısırılan bölge bol su ve sabun ile yıkanmalıdır. Kuduz ve çeşitli bulaşıcı hastalıklar düşünülecek olursa temizlik öncelik verilmesi gereken bir noktadır. Yara temiz bir bez ile kapatılır. Eğer ciddi yaralanmalar mevcutsa, önce kanamaya basınç uygulanır ve hemen tıbbi yardım alınmalıdır. Kişi kuduz aşısı için uyarılmalıdır.



Arı sokması, allerjisi olmayan kişiler için çok olağan bir durum olsada kötü sonuçlar doğmaması için mutlaka müdahale edilmelidir. Bölge hemen yıkanır. İğnesi varsa çıkarılır. Bölge soğuk suya sokulur ya da buz ile soğuk uygulanmalıdır. Eğer ağız bölgesinden sokmuş ise buz emdirilerek zaman kazanılmalı ve hemen tıbbi yardım alınmalıdır. Allerjisi olanlar hiç bekletilmeden bir sağlık kurumuna götürülmelidir.



Akrep ve yılan sokmasında, bölge hareket ettirilmemelidir. Hastaya yatar pozisyon aldırılır. Bölgeye soğuk uygulanır. Kan dolaşımı engellenmeyecek şekilde bandaj ile basınç uygulanabilir. Yaraya hiç bir şekilde müdahale edilmeden hemen bir sağlık kurumuna götürülmelidir. Hiçbir zaman turnike uygulanmamalıdır.





Kulağa ya da buruna yabancı cisim kaçtığında ;

Kesinlikle sivri ya da delici aletler ile müdahale edilmemelidir. Genellikle buruna kaçan maddeler için burun kanatları sıkıştırılarak kuvvetli nefes verme denenmektedir. Eğer sonuç alınamazsa sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Kulağa hiç bir şekilde müdahale edilmeden tıbbi yardım sağlanmalıdır.



Havale nöbetlerinde ;

Havale, kasların kontrol edilemeyen kasılmasıdır. Beyinde gerçekleşen elektriksel boşalmalar olarak tanımlanmaktadır. Beyinde oluşan yaralanmalar, enfeksiyonlar, yüksek ateş ve bazı hastalıklar ile beraber görülmektedir. Yüksek ateş ile genellikle 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda sık rastlanmaktadır.

Öncelikle ılık su ile ıslatılmış havlu ve çarşaf ile hasta sarılmalıdır. Ateş düşmez ise oda sıcaklığında kuvete sokularak duş aldırılmalıdır. Bunlara rağmen ateş düşmez ise mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.



Bir gün hepimiz bunları uygulamak zorunda kalacağımız bir noktaya gelebiliriz. Sevdiklerimize ve çevremize bilinçli bir şekilde yardımcı olabilmek, özellikle ilk yardımı sağlayan kişi olabilmek için önce kendimizi sonra çevremizi bu konuda bilinçlendirmeliyiz. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek , eğitim almak için Türk Kızılay’ın etkinleştirdiği www.ilkyardim.org.tr adresinden yararlanabilirsiniz.



Yardım için atacağınız ilk öne doğru adımınız, sizden uzaklaşan adımların bir gün ihtiyacınız olduğu zaman size doğru da atılacağı bir gelecek haline dönüşecektir.



Sağlıklı Günler Dileğiyle

Binay Ertan </TD></TR></TABLE>
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://cideliler.yetkinforum.com
şehrazat

şehrazat


Mesaj Sayısı : 112
Kayıt tarihi : 09/08/08
Yaş : 50
Nerden : istanbul

BUNLARI UNUTMAYIN Empty
MesajKonu: Geri: BUNLARI UNUTMAYIN   BUNLARI UNUTMAYIN I_icon_minitimeSalı Eyl. 23, 2008 11:19 am

Sağlık için verdiğin bu bilgiler için
teşekkürler asi emeğine sağlık
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
BUNLARI UNUTMAYIN
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
CİDELİLER :: SAĞLIK DÜNYASI :: BAYAN SAĞLIĞI :: GENEL SAĞLIK-
Buraya geçin: