CİDELİLER

SÖZDE DEĞİL ÖZDE DOSTLUK CİDELİLERİN BULUŞMA NOKTASI
 
AnasayfaKapıSSSAramaÜye ListesiKullanıcı GruplarıKayıt OlGiriş yap

Paylaş | 
 

 CİDE LOÇ YÖRESİ YEMEKLERİ

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ASİCİDELİ
Admin
avatar

Mesaj Sayısı : 1271
Kayıt tarihi : 18/06/08
Yaş : 46
Nerden : KADIKÖY

MesajKonu: CİDE LOÇ YÖRESİ YEMEKLERİ   Salı Eyl. 15, 2009 1:21 pm








Loç Yöremizdeki yemek kültürümüz tamamen sebze ağırlıklıdır. Bunun nedeni geçmişten gelen yokluktur. Kastamonu kuyu kebabı, çok meşhur olmasına rağmen Loç Yöresinde hiç bilinmemektedir. Et özellikle kurban bayramlarında odun ateşinde kendi suyu ve yağı ile haşlama diyebileceğimiz yöntemle pişirilir ve yenilir. Yada yine odun ateşinde kavurma yapılır. Kavurma tek yense de , tereyağında çevrilip üstüne yumurta kırılarak yada evde el yapımı yufka arasına döşenerek odun ateşinde tepsi böreği olarak da servis edilir. Çıtır çıtır ve nar gibi kızarmış bu köy böreğinin hafif ekşi köy ayranı ile yenmesi çok lezzetli ve keyifli olur. Kurban Bayramında kesilen kurbanın ciğeri de hemen alınarak büyük bir bıçakla çentelenir. Soğan ile yine odun ateşinde kavrulur. Kurban paylaşımı yapıldıktan sonra hep birlikte yenilir.

Et yemek kültürümüzü kısaca anlattıktan sonra gelelim sebze ve hamur yemeklerimize. Yemeklerde en çok kullanılan sebze Kara Lahana yada Loç Yöresindeki ismi ile Karamancardır. Karamancarın çorbasından turşusuna kadar her şekli pişirlir ve yenilir. Şu an sitemizde Karamancar dolması yada karamancar sarması resimlenmektedir. Resimleri elimize geçtikçe sizlerle paylaşacağız.



Karamancar dolmasına geçmeden önce Karamancardan ne yemekler yapılabildiğini yazalım

Karamancar Çorbası

Karamancar Sirkelemesi

Karamancar Sepelemesi

Karamancar Kavurması

Karamancar Sütlüsü

Karamancar Turşusu

Gelelim Karamancar Dolmasına,





Yıkanıp temizlenmiş mancar yaprakları kaynamakta olan sıcak suya basılır. Mancar az bir haşlanıp sarılabilcek kıvama geldiğinde tencereden alınır ve süzülür. Daha sonra masada sert ve damarlı yerleri bıçak ile alınır. Bu arada iç malzemesi olan bulgur ıslatılıp yıkandıktan sonra küçük küçük doğranmış soğan,maydanoz,nane,biraz salça,kırmızı biber ve tuz eklenerek ayçicek yağı ile kısık ateş de döndürülür.Tam pişmeden alınır. Daha sonra el becerisi ile parmak şeklinde sarılır. Tencerenin en altını örtecek kadar mancar döşendikten sonra sıra ile dizilir. Göz kararı su,tuz ve ayçicek yağı eklenerek üstüne mancar yaprağı kapatılır.Köyde yapılıyorsa,odun ateşinde saç ayak üstüne konularak pişirilir.



RESİMLER VE KONU ALINTIDIR

_________________
bakıp geçme yorumyazda git olumu
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://cideliler.yetkinforum.com
şevval



Mesaj Sayısı : 50
Kayıt tarihi : 12/09/09
Yaş : 44
Nerden : bayrampaşa

MesajKonu: Geri: CİDE LOÇ YÖRESİ YEMEKLERİ   Salı Eyl. 15, 2009 4:40 pm

emeğine sağlık,çok güzel bilgiler.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
 
CİDE LOÇ YÖRESİ YEMEKLERİ
Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
CİDELİLER :: CİDE İLE İLGİLİ HERŞEY :: CİDE LOÇ YÖRESİ-
Buraya geçin: