CİDELİLER
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

CİDELİLER

SÖZDE DEĞİL ÖZDE DOSTLUK CİDELİLERİN BULUŞMA NOKTASI
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 SESSİZ İSTİLACI GUİLLAİN-BARRE SENDROMU

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ASİCİDELİ
Admin
ASİCİDELİ


Mesaj Sayısı : 1271
Kayıt tarihi : 18/06/08
Yaş : 53
Nerden : KADIKÖY

SESSİZ İSTİLACI GUİLLAİN-BARRE SENDROMU Empty
MesajKonu: SESSİZ İSTİLACI GUİLLAİN-BARRE SENDROMU   SESSİZ İSTİLACI GUİLLAİN-BARRE SENDROMU I_icon_minitimeSalı Mart 09, 2010 1:00 pm

Binay ERTAN
Sessiz istilacı, Guillain-Barré Sendromu
<TABLE width=560>

<TR>
<td style="PADDING-RIGHT: 10px" class=TEXT1 colSpan=2>
1859 yılında Fransız Doktor Jean Landry tarafından tanımlanan GBS, maalesef başlıkta da belirtildiği üzere sessiz bir hastalıktır. İstilacı olarak yaptığım tanım ise fark edilmeden vücudumuzu en hassas yerinden, sinir sisteminden vurduğunun ve bağışıklık sistemimizin kendi kendini istila ettiğinin tanımlamasıdır.



Çok bilinmeyen bu hastalık Fransız Polyosu ya da Landry’nin Yükselici Felci olarak da bilinmekte. Orijinal tanımı; çevresel sinir sisteminin edinilmiş bağışıklık kökenli yangısal bozukluğudur. Sinir liflerini kaplayan miyelin tabakasının iltihaplanması, tahrip olması ya da kaybolmasından kaynaklanır. Esasen viral sebepli (virüslerin sebep olduğu) ishal ya da üst solunum yolları enfeksiyonları sebebi ile bağışıklık sistemi tetikleyici mekanizmayı aktifler. Böylece bağışıklık sistemi bu myelin kılıfa savaş açar. Bu görüşle görülen vakaların yarısından fazlası bakteriyel ya da viral bir enfeksiyonun hemen sonrasında bu hastalığa yakalanmaktadır.



Yapılan araştırmalarda 1976 yılında domuz kökenli grip aşısı ile aşılananlarda, aşı sonrası çok sayıda GBS görülmüştür. Bazı vakalarda çiçek, difteri, tetanos, boğmaca, kabakulak, kızamıkçık ve pnömokok aşılanmalarına bağlı da ortaya çıkmıştır. Diğer bir rol oynayan neden de antitoksinler olmuştur. (Antitoksin, bakteri ve başka canlı organizmaların yol açtığı zehir ya da toksinleri zararsız hale getirmek için oluşur.) Literatürde tetanos antitoksinine bağlı GBS vakaları bildirilmiştir. Nadiren de olsa gebelik, yakın zamanda geçirilmiş cerrahi müdahale, travma, kemoterapi ve bağ doku hastalıklarıyla da ilişkilendirilebilmektedir. Her yıl 100.000 kişide 1-2 vaka görülse de geç kalınan durumlarda ölüm oranı yükselmektedir.



Genellikle simetrik gelişen, bacaklardan başlayıp yukarı çıkan kas güçsüzlüğü ile kendini gösteren bu sendromun bilinen belirtileri;

¾ Çift görme/ Görme bulanıklıkları

¾ El ve parmaklarda sıkma zorlukları

¾ Deride duyu bozuklukları

¾ İç organlarda işlev bozuklukları

¾ Yürüme güçlüğü/ aşağı yukarı hareket eden kas güçsüzlüğü

¾ Ellerde, ayaklarda ve ağız çevresinde uyuşma

¾ Duyma kaybı

¾ Kabızlık

¾ İdrar yapamama/ tutamamadır.



İleri vakalarda kas güçsüzlüğü ilerleyerek solunum felcine ve tüm beden felcine kadar kötü sonuçlar doğurabilmekte, düşük bir oranla ölümle sonuçlanabilmektedir. Hastalığın tanısı en iyi BOS (beyin omurilik sıvısı) da yapılan tetkikler ile koyulmaktadır. Artan protein ve hücre sayımı yaşanan myelin kılıf kaybını doğrulamaktadır. Hastalığın maalesef spesifik bir tedavisi yok. Tedavi olarak yaşamsal işlevler yakından izlenerek destekleyici bakım uygulanmaktadır. Bunlara ek olarak bağışıklık sistemi için plazma değişimi, damar içi immünglobulin uygulaması, organ bozukluklarının takibi, sıvı elektrolit dengesinin izlenmesi ve psikolojik destek düşünülebilmektedir.



Hastaların %80’i 1 yıl içinde iyileşmektedir. Bazen ağır hasarlar bırakan GBS %3-5’lik bir oranla ölüme sebebiyet vermektedir. Ölümlerin temel sebebi yetersiz destekleyici tedavi ve dolaşım/solunum sistemi komplikasyonlarıdır. 100.000 de 1 düşük bir oran olsa da doktorların kolaylıkla gözlerinden kaçabilecek bu önemli sendrom, yarattığı yıkımlar ile hayatı ağır yaralamaktadır. Lütfen bu yazı bizim neyimize diye düşünmeden önce yalnızca belirtileri bile okusanız kârdır. Unutmayın okunan her cümle eksik kalacak hayat baloncuklarının içini fazlasıyla dolduracaktır.



Sağlıklı Günler Dileğiyle

Binay Ertan </TD></TR></TABLE>
KP

ALINTIDIR
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://cideliler.yetkinforum.com
 
SESSİZ İSTİLACI GUİLLAİN-BARRE SENDROMU
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
CİDELİLER :: SAĞLIK DÜNYASI :: BAYAN SAĞLIĞI :: GENEL SAĞLIK-
Buraya geçin: