ASİCİDELİ Admin
Mesaj Sayısı : 1271 Kayıt tarihi : 18/06/08 Yaş : 53 Nerden : KADIKÖY
| Konu: TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI HAKKINDA Ptsi Haz. 30, 2008 3:37 pm | |
| Taşköprü Sarımsağı Hakkında Bilimsel inceleme
| | Taşköprü ilçesinde TÜBİTAK ve Ankara Üniversitesi tarafından yürütülen ortak proje ile bölgede yetiştirilen sarımsaktaki selenyum oranının zenginleştirilmesi hedefleniyor. | Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve TÜBİTAK tarafından yürütülen ``Türkiye`de yetiştirilen sarımsak genotiplerinin potansiyel beslenme sorunlarının ortaya konulması, sarımsakta gübreleme ve verimli kalite ilişkisi`` projesi kapsamında Taşköprü`de pilot bölge seçilen alanlarda incelemeler yapıldı. Yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Proje Başkanı ve Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Taban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje ile bu bölgede yetişen sarımsağın selenyumca en uygun miktarda yetiştirilmesinin amaçlandığını söyledi. Taban, ilçedeki farklı toprak yapısına sahip değişik alanlarda yapılan ekimlerde, sarımsaktaki azot, fosfor, kükürt, çinko ve potasyum oranlarının değerlendirildiğini anlattı. Yapılan incelemelerin ardından Taşköprü sarımsağındaki selenyum oranının yükseltilmesi için ihtiyaç duyulan gübreleme yönteminin ortaya çıkacağını kaydeden Prof. Dr. Taban, böylece ticari olarak en değerli ürünü elde edeceklerini vurguladı. Prof. Dr. Taban, selenyumun kansere karşı koruyucu bir özelliğe sahip olduğunu vurgulayarak, ``Selenyumca zenginleştirilen sarımsak, başta Finlandiya olmak üzere Kuzey Avrupa ülkelerinde önemli bir pazara sahip`` dedi. Çalışmalarda son aşamaya gelindiğini, daha kaliteli ve yüksek verimde sarımsak yetiştirilmesi için nelerin yapılması gerektiğinin belirleneceğini dile getiren Prof. Dr. Taban, projenin Kastamonu, Balıkesir, Muğla, Antalya, Karaman, Kahramanmaraş ve Hatay olmak üzere 7 ilde yürütüldüğünü sözlerine ekledi. Öte yandan, yetkililer, Taşköprü`de yıllık 18 bin ile 22 bin ton arasında ürün elde edildiğini kaydederek, yaklaşık 3 bin ailenin geçimini sarımsak üretiminden sağladığına dikkati çekti. Bölgede 60 bin tonluk ürün elde edilecek arazi olduğuna işaret eden yetkililer, pazar sorunu nedeniyle bu kapasiteye ulaşılamadığını belirtti. Taşköprü`de şubat ile mart ayları arasında ekimi yapılan sarımsağın hasadı, yaklaşık 1 ay içinde yapılacak. -SELENYUMUN ETKİLERİ- Kansere karşı koruyucu özelliği bulunan ve antioksidan olarak bilinen selenyumun, hafızayı keskin tutarak, beynin daha hızlı çalışmasını sağladığı bildiriliyor. E vitamini ile birlikte güçlü bir hücre koruyucusu olan selenyum, özellikle glutatyon peroksidaz enziminin yapısında rol alıyor. Selenyum, dokuların oksidasyon nedeniyle zarar görmesini engellerken, bu sayede erken yaşlanmanın önlenmesi üzerine de olumlu etkiler sergiliyor. Yapılan bilimsel çalışmalarda selenyumun, ağır metaller ve diğer zararlı maddelerden vücudu koruduğu, sigara, alkol, okside yağlar, cıva, kadmiyum gibi insanlara zararlı maddelerin etkilerini azalttığı tespit edildiği belirtiliyor. Protein sentezine, büyüme ve gelişmeye yararları olduğu kaydedilen selenyumun, kan hücreleri kromozomlarının zarar görmesini önlerken, spermlerin üretimine ve canlılığına olumlu etki yaptığı ifade ediliyor.
|
| |
|