CİDELİLER
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

CİDELİLER

SÖZDE DEĞİL ÖZDE DOSTLUK CİDELİLERİN BULUŞMA NOKTASI
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 BUYRUN GEZİN

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
ASİCİDELİ
Admin
ASİCİDELİ


Mesaj Sayısı : 1271
Kayıt tarihi : 18/06/08
Yaş : 53
Nerden : KADIKÖY

BUYRUN GEZİN Empty
MesajKonu: BUYRUN GEZİN   BUYRUN GEZİN I_icon_minitimePtsi Ağus. 18, 2008 11:43 am

Yaz köylüleri ve birkaç gezi notu
BUYRUN GEZİN TaskopruGeçtiğimiz hafta Boyabat, Saraydüzü, Taşköprü, Kastamonu ve Safranbolu`yu kapsayan mini bir gezi yaptım. Akraba, arkadaş, memleket ziyaretiydi benimki. Neredeyse bir yıldır yolum düşmemişti memlekete. Kısa süreli bile olsa gezmek güzel.
Her defasında `gezmeye daha uzun vakit ayırmak lazım` desem de bunu doğru dürüst başaramadığımı söylemeliyim. Herhalde doyasıya gezmek, daha geç yaşlarda mümkün olacak.

Her gezi, gözlemi seven ve detayı önemseyen bir insana çok önemli ipuçları verir. Ben de bu gezide not ettiğim birkaç gözlemimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Şu baraj bir bitse...

Bitmeyen baraj hikayeleri çoktur Türkiye`de. Su sorunu arttıkça tarım bölgeleri için barajların önemi de gittikçe çoğalıyor. DSİ son yıllarda bu alanda bazı hızlı adımlar atmış olsa da, su kıtlığı barajlarla ilgili daha hızlı adım atılmasını zorunlu hale getiriyor.

Sinop`ta bir baraj inşaatı var, adı Saraydüzü barajı. Ne zaman yolum düşse oralara köylülerin konuşmalarında sık sık `şu baraj bir bitse...` diye başlayan cümleler duyarım. Saraydüzü Barajı`nın inşaatına 1991 yılında başlanmış ve bitirme yılı olarak da 2001 belirlenmiş. Baraj hiç değilse 15–20 köy ve mahalleyi ilgilendiriyor.

Baraj inşaatı zaman zaman durma noktasına gelmiş. İki -üç sene önceki bir ziyaretimde baraj alanını ben de gezmiştim. Baraj o zaman tam bir terk edilmişliği yaşıyordu; girişinde her tarafını sarmaşık ve ot kaplamış iş makinelerini fotoğraflamıştım o gezimde.

Bu seferki ziyaretimde baraj meselesinin yine köylülerin gündeminde olduğunu gördüm. `Bu hızla giderse 2 senede tamam olur barajımız` diyorlardı bu defa. Tabii `bu hızla gideceğinden` çok da emin değiller. DSİ sanırım yüklenici firmaya bir miktar para aktarmış olmalı ki, inşaat alanında gözle görülür hareketlilik vardı. `Saraydüzü Barajı iki seneye biter mi` sorusunun cevabı `evet` şeklinde olursa ben de çok sevineceğim.

Yaz köylüleri

Kışın 2-3 ay İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde yaşayıp yılın diğer aylarını köylerinde geçiren ciddi bir nüfusa sahibiz artık. Anadolu`da her köyün yaz nüfusunun hiç değilse yarısı bu tip emeklilerden oluşuyor. Üstelik çoğunluğu henüz sağlıklı ve çok da yaşlı değiller. Yaz aylarında onlara büyükşehirlerde yaşamak zor geliyor; `gidip yazı köyümde geçireyim, hem ufak bir yer eker vakit geçiririm hem de bağıma bahçeme sahip çıkarım` diyerek Mart-Nisan`da memleketlerine gidiyorlar. Hepsinin emekli maaşı, çoğunun binek otomobili, yine çoğunun kredi kartı var.

Kendilerini çok yormayacak şekilde birkaç dönüm tarla ekip, dalından meyve ve sebze yemeye çalışıyorlar. Yakın şehirdeki büyük marketlerin en iyi müşterileri de onlar.

Ellerinden geldiğince köyün işlerine yardımcı oluyorlar; köy yolunun yapımı, köye su getirilmesi, cami ve köy odası gibi mekânların tamiratı gibi hizmetlerde öncü rol oynayabiliyorlar.

Bu kitle, çocukların ve torunların yaz tatilinin bir kısmının köyde geçirmesine de vesile oluyor. Köyün tozlu yollarında her gün 34 veya 06 plakalı yeni araçlar görmek mümkün. Dedelerin, babaların, ninelerin elleri öpülüyor, birkaç gün köyde kalınıyor ve tekrar yola düşülüyor.

Benim `yaz köylüleri` diye tanımladığım bu kitlenin, Anadolu`nun kalkınmasında ve tarım politikalarında dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Sakin ve dinamik bir kitle bu `yaz köylüleri`.

İlla da Safranbolu

Gezi güzergâhım Safranbolu`ya yakınsa muhakkak bu şehre uğrarım. Bu defa da tarih dolu bu kente uğradım. Böylece ailede Safranbolu`yu görmeyen kalmamış oldu. Ama vakit darlığından sadece Çarşı`da biraz gezindik, Bağlar`a çıkamadık. Ev yemekleri ile meşhur Kazanocağı`nda öğle yemeği yedik ailecek. Yolu Safranbolu`ya düşecekler için o günkü menümüzü vereyim: Etli yaprak sarması, Peruhi, Karnıyarık, Orman Kebabı, Ev Baklavası. Kiren suyu vardı ama ben tercihimi, gazlı meşrubat perhizimi bozma pahasına Bağlar Gazozundan yana yaptım. Ama size kiren suyunu öneririm. Yazın o sıcağında kulplu tastan soğuk bir kiren suyu içmek kolay unutulacak bir lezzet değildir.

Vaktiniz varken gezin.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://cideliler.yetkinforum.com
şehrazat

şehrazat


Mesaj Sayısı : 112
Kayıt tarihi : 09/08/08
Yaş : 50
Nerden : istanbul

BUYRUN GEZİN Empty
MesajKonu: Geri: BUYRUN GEZİN   BUYRUN GEZİN I_icon_minitimePtsi Ağus. 18, 2008 1:56 pm

teşekkürler güzel paylaşım için
ah nerde o günler gezmek bize
uzak be asi
ama inşallah bizlerde doya doya
seyahat edebiliriz
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
BUYRUN GEZİN
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» bom oyununa buyrun
» isim oyununa buyrun

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
CİDELİLER :: KASTAMONUDAN HABERLER-
Buraya geçin: